top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBert Noteboom

Kristallnacht...

Hoe herdenken we Kristallnacht als de viering in oa Groningen niet doorgaat en de dreiging op joden ook in Nederland alleen maar toeneemt??


"De Kristallnacht was een keerpunt in de geschiedenis van de Holocaust, een voorbode van de tragedie die zou volgen." Simon WiesenthalBeste lezers,


85 jaar geleden vond de Kristallnacht plaats. "De Kristallnacht was niet alleen een aanval op Joodse eigendommen, maar een aanval op de menselijkheid zelf", aldus Franklin D. Roosevelt.


In deze tijd waarin we herdenken, dienen we ons bewust te zijn van de schaduw van een mogelijke herhaling van geschiedenis. Laten we waakzaam blijven en samenwerken om ervoor te zorgen dat de uitbarstingen van haat en intolerantie, vergelijkbaar met die van de Kristallnacht, niet opnieuw plaatsvinden. In de wereld van vandaag, waar dreiging heerst voor de Joden, zijn veel herdenkingen geannuleerd.


Laten we juist daarom samen vanuit talloze huizen in Nederland en daarbuiten, 85 jaar na dato, stilstaan bij deze zwarte bladzijde in de geschiedenis. Speciaal voor in ons gezin heb ik een alternatieve herdenking gemaakt. Graag stel ik die hierbij ter beschikking, om samen vanavond dit afschuwelijke moment die leidde tot de pogrom in 40/45 vanuit de huizen te kunnen herdenken.


Laten we gezamenlijk herdenken en ons inzetten voor een wereld vrij van jodenhaat (antisemitisme); waar iedere jood zonder angst, intolerantie en dreiging kan leven. Samen tonen we solidariteit en spreken we de hoop uit voor een toekomst in recht en vrede.


Bert Noteboom, Finsterwolde

Ps. klik op document voor een mogelijkheid om dit met je gezin te vieren.

Kristallnacht herdenking in huis…
.pdf
Download PDF • 27KB

272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page